чт. апр. 25th, 2024
Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка на българо-турската граница

Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата, отбеляза председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който заедно с председателя на Народното събрание Росен Желязков посети българо-турската граница.

България е изключително важен партньор за нас, подчерта Волфганг Соботка и добави, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си, добави председателят на Националното събрание на Австрия.

Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза, добави Росен Желязков.

Главният секретар на МВР Живко Коцев отбеляза, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск, българската държава изключително успешно противодейства на нелегалната миграция. Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 процента и с над 30 процента увеличение на осъдителните присъди, подчерта той. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция както с нашия ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие с партньорските служби и най-вече с турската държава, посочи Живко Коцев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това председателите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП „Капитан Андреево“ и наблюдаваха обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

По-късно днес на официална церемония в София председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в София. След това ще се проведе среща на председателя на Народното събрание Росен Желязков и представители на различните парламентарни групи в 49-ото Народно събрание с председателя на Националния съвет на Република Австрия.

В програмата на официалното посещение на Волфганг Соботка в България са предвидени срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.


Източник: Народно събрание на Република България

By alfa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *