ср. май 29th, 2024
Проф. Христо Хинков

Той уточни, че заместникът му проф. Илко Гетов, който отговоря за лекарствената политика, не е негов избор, а лично назначение на премиера Николай Денков. „Аз трудно мога да влияя на решенията на министър-председателя и дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката или да продължа да се боря и аз реших да се боря“. Той добави, има червени линии, които няма да премине. „Повече смени в екипа ми не бива да има“, коментира проф. Хинков.

В предаването „Честно казано с Люба Кулезич“, той завяи още:

„Проф. Асена Сербезова очевидно е в тази цялата игра с реекспорта на лекарства и нейните обяснения по медиите, че тя е променила формулата в СЕСПА съобразно формулата в закона са несъстоятелни, защото е можело да промени формулата в закона.“

Хинков обясни, че екипът му вече е предложил законова поправка, според която износът на лекарства от страната ще се спира, когато наличностите от даден продукт паднат под 100% от необходимите за задоволяване на вътрешното потребление за срок от 1 месец. В момента този процент е 65. Министърът добави, че дори и поправката в закона да бъде гласувана от депутатите, експретите от Здравното министерство смятат, че трябва да се изчака нотификация от ЕС за промяна в СЕСПА. „Аз обаче не мисля така. Защото решението на проблема с фармамафията е по системен и законов начин да се въведе прозрачност“, категоричен е ресорният министър.

By alfa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *