чт. юли 25th, 2024
C-300

С парламентарно мнозинство депутатите одобриха решението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Решението вклюва:

1. Република България да предостави на Украйна:

– Неизправни зенитно-управлаяеми ракети от типа 5B55P(K), в управление на Министерство на отбраната.

– боеприпаси за автоматично стрелково оръжия с калибър 5.56х6.45 мм на МВР.

Този дебат влезе в пленарна зала след извънредно заседание на комисията по отбрана във вторник 26ти септември. И този път дебатът в пленарната зала не мина без редовните протести на БСП и „Възраждане“, които за пореден път поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев.

Предложението на новия транш военна помощ бе на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и идва, след като по-рано управляващите решиха да помогнат на Киев и с ненужни за МВР бронирани машини.

В същото време Русия призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, „защото това ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви“.Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество отбелязва, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември 2002 година предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия, съобщи ТАСС.

Украйна ще използва дефектните ракети, за да ремонтира свои боеприпаси, които се използват от противовъздушната ѝ отбрана, за да защитава от ракетни удари населени места и инфраструктура.

В мотивите на предложението се посочва, че за последните осем месеца руската армия е извършила над 38 хил. обстрела на населени места в Украйна. В резултат са пострадали близо 8000 цивилни граждани, сред които и деца. При тези обстрели са загинали близо 1500 мирни граждани. Точно затова България трябва да подкрепи Украйна в усилията ѝ да защити мирните си граждани от руския обстрел.

В сряда началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, който присъства и в пленарна зала, обясни пред БНТ, че „неизправните ракети са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия“.България не може да ремонтира ракетите, а има проблем и със съхраняването им. Останалите боеприпаси пък са ненужни на МВР, а животът им изтича и ще трябва да бъдат утилизирани.

От БСП обаче за пореден път заподозряха, че това е само първата стъпка преди управляващите да решат да изпратят в помощ на Украйна и самите комплекси C-300.“Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна“, заяви от своя страна адмирал Емил Ефтимов.“БСП за България“ напусна пленарната зала по време на закритото обсъждане на допълнителна помощ за Украйна, като депутатът Атанас Зафиров заяви, че при закритото изслушване по темата не е станало ясно какво точно са „дефектни ракети“.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) обясни, че помощта е за защита на цивилните граждани на Украйна и депутатите да се фокусират върху придобиването на нови ПВО-системи за Българската армия. „Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, „Възраждане“ се изказаха, направиха си кампания. Нищо интересно няма в тази тема, но всеки иска да си създава политики“, разясни и депутатът от ДПС Делян Пеевски.Атанасов ще съди „Възраждане“ за клеветаТози път от „Възраждане“ обвиниха съпредседателя на парламентарната група на „ПП-ДБ“ Атанас Атанасов в национално предателство, а той отговори, че ще заведе дело за клевета срещу представители на партията.

Зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев обвини Атанасов, че е предал на украинската страна секретен списък с българско въоръжение.“Преди време изтече списък, промотиран и заявен от един от лидерите на ПП-ДС, който ясно заяви пред медиите, че е занесъл и е запознал украинската страна с българското въоръжение какво можем да дадем. Днес ще кажете ли?! А – точка А, това национално предателство ли е?“, каза Ганев.

By alfa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *